Cercar en aquest blog

divendres, 10 de juliol de 2009

Avui toca un barbarisme, "vale"?

Avui m'he permès la petita broma d'incloure el barbarisme del qual parlaré al títol; però com la majoria de gent no sap que ho és, suposo que molts no us n'haureu adonat.

En català no es pot dir "vale", ni tampoc "val", que molta gent es pensa que és correcte el seu ús perquè té una pronúncia més "catalana".

Per dir-ho bé en la nostra llengua, haurem d'utilitzar la forma "d'acord" o "entesos", sobretot quan vulguem escriure-ho, ja que parlant segurmanet se'ns escaparà molt sovint encara que vulguem evitar-ho. Així doncs, el títol correcte seria "Avui toca un barbarisme, d'acord (o entesos)?".

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Moltes gràcies per la informació. Estava buscant això precisament.
És esperançador que hi hagi més gent que es preocupa pel bon ús de les llengües. La gent passa d’aprendre el necessari, tot i que utilitza la llengua cada moment de la seva vida.
L’única cosa que puc recomanar-li és que tingui més compte amb l’ortografia, concretament del signes de puntuació; és a dir, l’ús de les cometes (el seu tipus, no posar-les quan ja s’ha utilitzat la cursiva...). Una altra cosa, encara que molt menys important, és l’ús de les cometes i l’apòstrof «reals» (’), anomenats tipogràfics, en lloc dels rectes (').
Salut.

Abel ha dit...

No es mereixen, les gràcies. Celebro que algú altre també es prepcupi per un bon ús lingüístic, bon senyal ;-)
Moltes vegades, penso, el problema és que a causa de la gran varietat de criteris ortotipogràfics molta gent es fa un embolic amb comes, cometes, etc., i això perjudica la bona escritpura en aquest sentit. El millor, diria, és tenir un criteri propi. Ara bé, si no hi entens gaire o no t'hi dediques tenir el teu propi criteri és, segurament, massa "exagerat" en tant que és molt difícil.
Llavors, el millor és ser fidel al mateix llibre d'estil o a les mateixes "normes", ja que, almenys, un serà coherent.
Salut ;-)