Cercar en aquest blog

dilluns, 24 d’agost de 2009

Aguda, plana o esdrúixola?

Sovint es tendeix a pronunciar de manera incorrecta certes paraules:

Són paraules agudes: "filantrOp", "misantrOp", "MunIc", "ZurIc",
"TibEt", "radAr", "elIt", "handicAp".

Són paraules planes: "atmosfEra", "biosfEra", "estratosfEra" (i derivats), "termÒstat", "amonÍac", "cardÍac", "policÍac", "Acne", "medUl·la", "mÍssil", "rÈptil", "tÈxtil", "torticOli", "vÍking", "perÍode", "AurIga".

Són paraules esdrúixoles: "diÒptria", "olimpÍada", "pneumÒnia",
"quÀdriceps", "EtiÒpia", "HimÀlaia", "AurÈola".

Les vocals en majúscula indiquen la vocal tònica, és a dir, la que s'ha de pronunciar amb el cop de veu més fort, així evitem confusions quan les diem.

dilluns, 17 d’agost de 2009

Por "a" o "de"?

Força sovint se sol associar la preposició "a" amb el substantiu "por", així com també amb "temor", "olor" o "pudor", entre d'altres.

Doncs bé, farem servir la preposició "de" en lloc de "a" quan vulguem associar-la a aquests substantius. Exemples: "Té por de la seva mare(en comptes de "a la seva mare")", "Fa olor de cremat(en comptes de "a cremat")".

dilluns, 10 d’agost de 2009

Avui parlarem del tamany...

La paraula "tamany", per molt estrany que pugui semblar, és un barbarisme. Això es deu a la traducció del castellà "tamaño".

Per dir-ho de manera correcta, haurem d'utilitzar les paraules "mida", "dimensió", "grandària" o "grossària". Per exemple: "Quina mida/dimensió/grandària han de tenir els llistons?".

dimarts, 4 d’agost de 2009

"El" pols i "el" salut

Les paraules "pols" i "salut" canvien el seu significat segons s'utilitzin els articles (el, la).

EL pols és el batec del cor; LA pols són les partícules diminutes que es mouen per l'aire. Exemples: "Té el pols molt accelerat", "Aquell cotxe va aixecar molta pols".

EL salut és una salutació, l'acció de saludar; LA salut és el fet d'estar sa. Exemples: "Em va fer un salut en veure'm", "La teva salut corre el risc d'empitjorar".