Cercar en aquest blog

dijous, 23 de desembre de 2010

"Te" i "us"

Avui reprenem l'activitat amb un parell de diacrítics més.

En el cas de "te", pronunciat amb e oberta si no duu accent, fem referència a la infusió o a la lletra (t, T). Si, en canvi, li posem accent estem parlant de la tercera persona del singular present d'indicatiu del verb tenir, ell "".

El cas de "us" l'explico amb una frase com a exemple i crec que s'entendrà prou bé. "Us en vull explicar l'ús". Si teniu algun dubte sobre aquest últim exemple comuniqueu-m'ho. 

Bon Nadal a tots i que passeu uns dies plens de felicitat, d'amor i de salut.

2 comentaris:

Nelo ha dit...

Hola Abel. Fa poc que he vist el teu blog i no sé quantes coses has pogut aportar a la millora de la llengua. Et felicite i t'anime a continuar un treball tan interessant com el teu.
Vull comentar-te (ja que ens has felicitat el Nadal) que he detectat, d'un temps ençà, una tendència no gens menyspreable a pluralitzar paraules que nosaltres expressem en singular: bon Nadal i bon dia.
El cas de Nadal no afecta molt perquè és una vegada a l'any, però que gent valenciana, concienciada, diga "bones" per saludar quan entra a un lloc... "Bons dies" també em va horroritzar (molt més). De moment no ha passat a la vesprada ni a la nit, però estaria bé que comentares un poc com i perquè cal dir-ho així (en singular) en català.
Gràcies.

Abel ha dit...

Hola, Nelo. Perdona que et contesti ara, no he pogut fer-ho abans. Moltes gràcies per les felicitacions i pels ànims, t’asseguro que ho seguiré fent amb les mateixes ganes amb què ho he fet fins ara, que són moltes.

La tendència que em comentes ja fa força temps que va començar. Intueixo, per desgràcia, que passa arreu dels Països Catalans (Catalunya, País Valencià i Illes Balears; el cas d’Andorra i L’Alguer el desconec). La demanda que em fas que comenti com i per què cal dir-ho així l’explicaria encantat si pogués fer-ho millor que en Gabriel Bibiloni, però com que no puc et deixo aquest enllaç i et recomano molt vivament que t’ho llegeixis (evidentment ho recomano a tothom). Fixa’t, d’altra banda, que l’article és del 2005, així que imagina’t si fa temps que es diu, això.

Gràcies a tu, a reveure!

http://www.bibiloni.net/blog/archives/00000041.html