Cercar en aquest blog

dimecres, 28 d’abril de 2010

Normes molt bàsiques

Encetem avui la nova etiqueta que vaig decidir d'estrenar l'últim dia. Hi ha una regla molt bàsica pel que fa a la puntuació dels texts. Entre el subjecte i el verb no hi pot haver mai una coma. Exemple: "En Joan Solé, ha dit que..." és incorrecte perquè s'ha d'escriure sense coma.

No obstant això, hi ha una excepció. Si es fa un incís, i solen ser més aviat llargs, s'admet la coma entre subjecte i verb. És a dir: "En Joan, a qui vaig veure l'endemà de la trobada a Barcelona, és un gandul". Hi ha d'haver dues comes, una davant i una darrere de l'incís.

dimecres, 21 d’abril de 2010

Nova etiqueta

Aquests dies he estat rumiant i m'he decidit a afegir una nova etiqueta en els comentaris: Puntuació. Com ja deveu haver percebut, cada etiqueta engloba la temàtica general de què tracta cada missatge que escric.

Doncs bé, en aquesta nova etiqueta aniré incloent algunes normes per a una bona puntuació del text, ja que m'he adonat que es cometen moltes faltes en la col·locació de comes o punts. El proper dia començarem.

divendres, 16 d’abril de 2010

L'accentuació de la "o" (2a part)

Avui, després de la petita "treva" de dimarts, reprenem l'activitat amb la fi del capítol dels accents. La "o" duu accent tancat o agut en els següents casos:
- Les paraules femenines acabades en -ió: oració, equació...
- Les paraules que fan el plural afegint -ns al singular: cançó, mitjó, botó, lleó...
- Tots els adjectius acabats en -ós: curiós, furiós, seriós...
- Les paraules planes i esdrúixoles següents: estómac, furóncol, fórmula, tómbola, pólvora, tórtora, escórpora.
- Infinitius derivats de córrer: ocórrer, recórrer, socórrer, transcórrer.
- Formes del verb ésser: fórem, fóreu, fóssim, fóssiu.

dimarts, 13 d’abril de 2010

1r ANIVERSARI

Tal dia com avui d'ara fa un any fou inaugurat aquest blog. El vaig iniciar amb molta il·lusió, i haig de dir que aquesta il·lusió de què us parlo encara m'empeny per seguir endavant molts anys més.
Us ho haig d'agrair tot a vosaltres, de debò. Tot el mèrit i el fet que hagi pogut continuar durant aquests dotze mesos és vostre. Moltes gràcies i per molts anys!

dimarts, 6 d’abril de 2010

L'accentuació de la "o"

Després de veure, fa unes setmanes, l'accentuació de la "e", avui ens toca parlar de quan porta la "o" accent greu o obert:

- La gran majoria de les paraules planes i esdrúixoles: apòstol, autògraf, cònic, lògic, mòbil, pròleg, sòlid, còlera, glòria, hipòcrita, òpera, harmònica...
- Les següents paraules agudes: això, allò, açò, però, de debò, ressò, espòs, repòs, arròs, talòs.
- Els participis dels compostos del verb cloure: exclòs, inclòs, reclòs, conclòs.

En general aquestes són les regles bàsiques per a una bona accentuació de la "o". El proper dia veurem els casos en què duu accent tancat o agut.