Cercar en aquest blog

dimecres, 19 de gener de 2011

Altres, d'altres i altres 'altres'

A la interessant secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari ARA vaig llegir un article el passat dilluns que crec que val la pena llegir. Us el copio aquí sota:

"N'hi ha moltes cadires" és un dels errors típics dels aprenents del català. Diuen un en que no toca i que ells associen a haver-hi. És un en que està molt emparentat amb el de que vèiem l'altre dia, però quan sentim "entre d'altres persones" som pocs els que arrufem el nas. I, tanmateix, és un de gairebé tan sobrer com l'en. De fet, en i de van sovint de bracet: en és la part que prenem d'un tot que introduïm amb de.

Igual com diem "Hi ha moltes cadires plegables" i "N'hi ha moltes de plegables", pot semblar que hauríem de dir "entre altres persones" i "entre d'altres". La norma, però, és molt més ambigua en el segon cas i obre la porta a una opcionalitat que, aliada amb la inseguretat, ens inunda de d'altres. Rere aquests d'altres hi ha un mandrós i ben poc aconsellable principi tàcit: "En cas de dubte, com més diferent del castellà millor, encara que quedi farragós i recarregat".

Aquesta exuberància irracional de d'altres l'han denunciat tots els experts i potser ja seria hora de combatre-la amb una norma més clara i taxativa que faci d'altres obligatori quan va amb en ("N'he vist d'altres"), opcional quan (sense en) fa de pronom ("Uns diuen sí i (d')altres no") i no-estàndard en la resta de casos ("He llegit (*d')altres llibres"). Sempre, esclar, que sigui aquest de i no el que exigeixen altres contextos sintàctics ("N'hi ha de meus però també d'altres persones").

6 comentaris:

Pilar ha dit...

Buf! Crec que hauré de rellegir.

Abel ha dit...

Pilar! Potser amb una altra lectura et queda tot més clar. Si tens qualsevol dubte pregunta ;)

Joan ha dit...

En un cas així, què creus que hauríem de posar:

"El lloc d'aquells vells imperis l'ocuparan d'altres d'emergents" o bé "El lloc d'aquells vells imperis l'ocuparan altres d'emergents"?

Gràcies!

Abel ha dit...

Hola, Joan.

A mi em sona molt millor el segon cas, sense la "d'". Com que ja hi poses la "d'" a "emergents" no és necessari que la posis al "altres".

Joan ha dit...

Hola Abel,

A mi també em sona millor sense la primera "d", però no ho tenia molt clar, perquè si no vaig errat, aquest "altres" funciona com a pronom, i enlloc he trobat que s'expliqui aquest cas, que suposo que normativament deu ser admissible posar-ho de les dues maneres. És el mateix cas per exemple que:
"Vindran nois de Manacor i (d')altres de Manresa".

Abel ha dit...

Sí, és el mateix cas. El problema que tenim amb la normativa és que fins que l'IEC no publiqui la nova gramàtica normativa ens basem en la de Fabra de l'any 1918, que té 140 pàgines, si no recordo malament; o sigui que imagina't la infinitat de coses sobre les quals no va parlar. En qualsevol cas, creuem els dits i confiem que la nova gramàtica aparegui aviat.

I això per no parlar de la llengua estàndard. En aquest cas no és gaire, però en altres qüestions sintàctiques la diferència entre la normativa i l'estàndard és immensament gran, cosa que complica molt més el tema de la sintaxi.

En fi, salut!