Cercar en aquest blog

dilluns, 3 de gener de 2011

Vocabulari nadalenc

Vull dir, abans de començar, que aquesta entrada havia de publicar-se el dia 31 del passat mes de desembre, però per diverses raons em va ser impossible. Així, doncs, ho deixo tal com hauria d’haver estat publicat.

La forma correcta és “Nadal” i no pas “Nadals”. En plural, però, es pot dir si fem referència a diferents anys: “Va venir a casa tres Nadals seguits”. El 24 de desembre és “nit de Nadal” i el 31, la “nit de Cap d’Any”. El 5 de gener es fa la “cavalcada de Reis”. Les felicitacions més habituals són: “Bones festes”, “Bon Nadal”, “Bon any” i “Feliç any nou”. El “Pare Noel” també pot ésser anomenat “Santa Claus” i “Papà Noel”.

I, com se sol dir, per Nadal cada ovella al seu corral. FELIÇ 2011!

Tot això ha estat extret del portal Ésadir, on hi ha moltes més qüestions relacionades amb el vocabulari de Nadal. http://esadir.cat/noms/entitats/entitatssocietat/vocabularifestesnadal

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola! On visc jo sempre he dit Reixos, i només volia saber si és correcta aquesta paraula.

Abel ha dit...

Hola! A veure, t'explico: Reixos no és convenient que ho escriguis, perquè és una forma molt col·loquial. Ara, si on vius tu ho dieu, no trobo cap impediment perquè no ho puguis dir.

Anònim ha dit...

Gràcies per la resposta. És que jo sóc de Vinaròs i aquí sempre ho hem dit així (llevat de joves molt castellanitzats que diuen directament "reyes magos"). Així que feia dies que em preguntava si era normatiu, com al diccionari del IEC no es pot vore perquè és una paraula plural.