Cercar en aquest blog

dimecres, 16 de febrer de 2011

Com va aquí el verb: en singular o en plural?

Us copio un altre article de l'Albert Pla Nualart publicat al diari ARA el passat divendres 28 de gener.

"La concordança entre subjecte i verb no és sempre tan clara com sembla. El plural tant el pot marcar la forma (molts) com el sentit (la majoria). Quan una forma en singular té un sentit plural, el verb pot anar en singular ("La majoria pensa") o en plural ("La majoria pensen"). Però si té un complement del nom en plural és preferible que el verb també hi vagi: "La gran majoria d'estudiants no han votat", "El 25% dels nens no esmorzen a casa".

Quan el subjecte és una part que es pren d'un tot, de vegades la concordança vacil·la. En el títol d'ahir, "Un de cada quatre dependents no cobra", el verb ha d'anar en singular, malgrat que ple sentit, i també per desgràcia, aquest un són molts. En canvi, en la frase "Un dels punts que ha causat més enrenou és...", el verb en singular respon més a una trampa perceptiva que a la lògica gramatical. En efecte, els que causen enrenou són els punts, dels quals el subjecte només és un. I, per tant, han causat sembla l'opció més correcta.

És un cas en què la lògica i intuïció no van de bracet. Una normativa molt logicista es limitaria  a dir que ha causat és incorrecte, i el parany quedaria parat perquè l'escriptor incaut hi caigués. La RAE, al Panhispánico de dudas, es mostra més prudent. Remarcant que el plural és més correcte, també admet el singular. És una posició que aplaudeixo i que faríem bé d'imitar. Hi veig la humilitat del savi que sap que no pot matar tot el que és gras".

5 comentaris:

Pilar ha dit...

Una mica difícil això de la concordància del verb amb el subjecte o el complement del nom, tenint en compte si és una part agafada d'un tot...Crec que aquí ajuda molt la lectura. És important llegir-ne molt per acostumar-nos, sense adonar-nos a aplicar bé les normes ortogràfiques quan escrivim.
Gràcies, Abel!

Abel ha dit...

És cert que la lectura és una de les millors maneres d'aprendre a escriure bé, perquè sense adonar-te'n ho has interioritzat i ja et surt sol.
Gràcies a tu, Pilar!

Àlex ha dit...

Precisament ho recordo com a enunciat de treball de postgrau de correcció. Moral de la història?: cadascú (gramàtica, servei lingüístic, lletraferit) diu la seva, ergo tant concordança gramatical com ad sensum és possible. Veurem què hi diu la futura gramàtica de l'IEC, si encara som vius.

Quin goig això de poder dir que tant A com B són bones, eh? ;-)

Míriam Castañé ha dit...

Hola Abel!

Primer de tot donar-te les gràcies i felicitar-te per aquest bloc. Sincerament porto dies llegint-me'l tot de dalt a baix ja que una amiga me'l va recomenar perquè faig encara algunes faltes d'ortografia.

I, en segon terme, et vull plantejar una sèrie de dubtes que tinc des de fa temps i he intentat resoldre buscant-los per internet però no n'he tret l'aigua clara.

Són els següents:
1- Què és correcte "dins" o "dintre"?
2- "Esclar" junt és correcte o va separat?
3- Existeixen tant "fen" com "fent"? Quin usaria a la frase: "M'estic fen/fent gran."?
4- És correcte "guixa"? Per exemple: Prova aquest bolígraf a veure si guixa. És que el verb guixar existeix, però "guixa" no ho sé pas.
5- Quan usem "darrere" i quan "darrera"?
6- Quan usem "mor" i quan "mort"?
7- Quina és la forma correcta: "Aprop", "a prop" o simplement "prop"?

Sé que són uns quants i difícils, però em faries un gran favor si me'ls poguessis explicar.

Moltes i moltes gràcies!

Míriam

Abel ha dit...

Si hem d'esperar la nova gramàtica potser ens cansarem una mica, perquè ja fa tant de temps que ha de sortir... En fi, esperem que el tema quedi aclarit ;-)