Cercar en aquest blog

dimarts, 27 de desembre de 2011

"Regular" i "regularitzar"

No hem de confondre els verbs "regular" i "regularitzar" en alguns significats en concret. D'una banda, hem d'escriure "regular" amb el significat de "mantenir alguna cosa en un grau o una condició volguts". Regular, doncs, pot ser sinònim de "graduar". Exemples: "*Des del menjador es pot regularitzar la temperatura de tota la casa", és amb el verb "regular"; "*Volen regularitzar el cabal del riu", s'usa el verb "regular"; "*El metge li ha recomanat un medicament per regularitzar el nivell de colesterol", s'escriu amb "regular". Encara que no hi faci referència, cal tenir present que "regular" també pot ser un adjectiu.

D'altra banda, hem d'escriure "regularitzar" amb el significat de "donar a alguna cosa una forma legal, reglamentària". Exemple: "*Els immigrants s'esperaven a comissaria per regular el seu permís de residència", la forma correcta és "regularitzar".

Crec, si no recordo malament, que avui és el primer dia que faig ús de l'asterisc (*); per si de cas algú no ho sap, vol dir que l'oració que està marcada amb aquest signe és incorrecta.


Per acabar, us desitjo a tots un molt bon Nadal i una bona entrada d'any 2012. Moltes gràcies per tots els comentaris que feu ;-) Ja sabeu, qualsevol dubte, suggeriment, proposta, etc, sobre el blog serà ben rebut/uda!

4 comentaris:

Violant d'Atarca ha dit...

Sort que has aclarit això de l'asterisc, perquè m'estaves desregularitzant totes les regulacions que al principi de l'article comentes.
Merci!
Salut i aviam si comencem el 2012 amb escrits als blocs ortogràficament brillants!

Abel ha dit...

Moltes gràcies, jo també desitjo que el nou any comenci bé, i si pot ser amb escrits ortogràficament brillants millor que millor!

Anònim ha dit...

Mercès pel blog. Crec que escriure les frases malament per a exemplificar-ne el mal ús no és un bon mètode perquè molt sovint la memòria visual pot influir en els dubtes que se'ns presenten a l'hora d'escriure. En aquest sentit fóra millor escriure la frase tal i com hauria de ser,ben escrita i no pas al contrari. Potser és filar massa prim, però parlo per experiències viscudes. Mercès altra cop, i endavant.

Abel ha dit...

Hola, Anònim,
És cert que potser no és la millor manera per afavorir, diguem-ne, la memòria visual. Suposo que en aquest cas he estat influït per les gramàtiques i altres manuals de llengua que fan servir l'asterisc i usen els exemples així. Intentaré fer-ho millor la propera vegada.
Gràcies pel consell i pel comentari ;-) ah, i pels ànims, també!